Arcteam

Arcteam on alun perin Risto Kaakon ja kahden hänen pitkäaikaisen kolleegansa perustama espoolainen arkkitehtitoimisto. Arcteamin arvoja ovat innovointi, luottamus ja yksilöllinen palvelu. Nykyään Arcteamin toiminnasta vastaa Riston poika, Juha Kaakko. Lue alta Juhan tarina.

Kuvissa: Sevillan maailmannäyttelypaviljonki avoimen arkkitehtuurikilpailun voitto 1989, Le Havre Europan-kilpailun voitto 1994 ja Puolarmaarin vapaa-ajan studio.

Sevilla: (Jääskeläinen, Kaakko, Rouhiainen, Sanaksenaho, Tirkkonen)
Le Havre: (Kaakko, Krokfors, Liimatainen, Virolainen)
Puolarmaari: (Kaakko, Laine, Liimatainen, Tirkkonen)

Juha Kaakko

Aloitin arkkitehtiopinnot vuonna 1985. Valinta ei ollut itsestään selvä, kuitenkin isäni jalanjäljet vetivät alalle. Arcteam onkin ollut alun perin isäni, Risto Kaakon, perustama arkkitehtitoimisto, jota minä olen jatkanut.

Minulle tilojen suunnittelu lähtee aina ihmisestä ja ihmisen mittakaavasta. Millaisissa tiloissa tilantuntu on sopiva, mittasuhteiltaan ja materiaaleiltaan ihmiselle hyvä, viihtyisä tai sakraali tilan käyttötarkoituksen ja tilanteen mukaan? Ihmisen piirtämistä on arkkitehtiopinnoissa ollut mukana, jotta tärkein ei suunnitellussa unohtuisi.

Arkkitehtina minua inspiroivat valo, luonto ja kaupungit, kuten New York ja Venetsia. Minimalismi on minulle lähellä sydäntä. Itselleni minimalismi merkitsee henkistä sisältöä enemmän kuin materiaalista. Sitä, että keskittyy olennaiseen ja miettii yksityiskohdat harkiten, pitäen kirkkaana mielessä tarkoituksenmukaisuuden. Minimalismi tarkoittaa myös tietynlaista niukkuutta – hyvässä mielessä. Se voi olla energiatehokkuutta ja vastuullisuutta rakentamisessa.

 

Olen ollut urani aikana mukana hyvin monenlaisissa projekteissa alusta loppuun, niin yritysten kuin yksityishenkilöidenkin kanssa yhteistyötä tehden. Kokemus on opettanut tulemaan toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa, ja pidän lähtökohtaisesti kaikkia ihmisiä hyvinä.

Vuosienkin jälkeen suhtaudun projekteihin omistautuneesti ja tietynlaisella vakavuudella. Innostun ja haastan itseäni edelleen. Jokainen toimeksianto on minulle tärkeä. Projektin onnistumisen kannalta molemminpuolinen luottamus on avainsana.

Kun valitset minut arkkitehdiksi, saat yksilöllistä palvelua ja voin luvata, että tarjoan uudenlaisia näkökulmia. Ideointikykyni on yksi suurimpia vahvuuksiani. Olen myös harkitseva suunnittelija, joka ei tarkoita suinkaan tylsyyttä.

Viulunsoitto antaa minulle vapaa-ajalla mielenrauhaa ja hyvää oloa. Rakas harrastus on kulkenut matkassani lapsuudesta asti. Näenkin, että musiikki ja arkkitehtuuri ovat sukulaistaiteita. Molempien subjektiivisessa kokemisessa on mukana aikaulottuvuus. Arkkitehtuuri koetaan liikkumalla rakennusten sisätiloissa tai kaupungeissa, kaduilla ja aukioilla kulkiessa. Musiikki muodostaa omat tilansa, rytmiset melodiansa ja sävelkulut, jotka kuullaan ja koetaan ajan kanssa.